tisdag 16 december 2008

Status på Knyttet och Susanne - vecka 20

Vecka 20 (19+4)

Susanne: Du har nu kommit precis halvvägs i din graviditet. Livmoderns övre kant når till naveln. Som väl är finns det i dag ett stort utbud av mammakläder för alla smaker och plånböcker för nu kan du antagligen inte ha dina vanliga kläder längre. Är du trött kan en förklaring vara järnbrist. De flesta gravida behöver någon form av järntillskott från mitten av sin graviditet. Du har ökat din blodvolym med nästan 50%. Dessutom är det allt större barnets järnbehov mer påtagligt under den andra hälften av graviditeten. Rådgör med din barnmorska.

Susanne kommenterar: Vanliga kläder? Skulle inte tro det va? Har använt mammakläder sedan kring v 12. I alla fall byxor. Tunikor funkar om de är tillräckligt stora. Men jag har ju faktiskt inte varit tvungen att köpa en massa. Jag hade ju en hel del kvar sen sist. Men man måste ju få shoppa lite också, eller hur? Därför har det blivit ett och annat nytt plagg . Trött? Järnbrist? Nej, snarare alldeles för mycket övertid på jobbet!!!

Knyttet: Ditt lilla barn är ungefär 20 cm lång och väger runt 300 gram. Huvudets diameter är 43 mm. Hjärnan är inne i en intensiv utvecklingsperiod. Flera miljoner nervceller behövs för barnets motorik. Utvecklingen av nervbanorna resulterar i att barnet nu kan göra medvetna och mer koordinerade rörelser, som att suga på tummen och svälja fostervatten. Det är en medfödd reflex som är viktig för barnets överlevnad efter födelsen. Det övar sig inför den kommande amningen. Barnet simmar runt i nästan 1/2 liter fostervatten. Det sväljer hälften av denna mängd varje dygn och förnyar mängden genom att kissa ut det igen. Flera olika hudlager utvecklas och barnets hud tjocknar. Fosterfettet skyddar huden mot skavsår och hudsprickor. Barnets hjärta slår med mellan 110-160 slag i minuten.

Knyttet kommenterar: Ja, ja, det här med fostervatten och kissar har vi redan snackat om tidigare... Men det är visst attans gott - kittlar dödsskönt i kistan . Och fett har jag fått också. Som skydd. Det kan nog behövas med en sådan torrboll till mamma som jag har. Alltså, jag menar torr i huden. Inte torr liksom i sättet. Äsch, ni förstår vad jag menar (sorry mamma!)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

  1. du har en underbart rund och go mage. Önskar bara jag fick känna lite på den på riktigt.
    Halvvägs? Då kommer det att gå fort nu då. ;)
    Kram

    SvaraRadera
  2. Karin: Tack gulliga du! Jo, jag hoppas det går undan nu - fast inte för fort bara - måste hinna med mentalt också :)

    SvaraRadera

Låt fantasin flöda och skriv vad som faller dig in. Dock censurerar jag - varken reklam eller "besöksraggning" är välkommet!