Min farmor älskade att laga mat och att baka. När vi kom hem till henne, hade hon alltid nybakta bullar i frysen. En av höjdpunkterna vad gäller bakfronten, var när vi hade plockat färska blåbär ute på ön. Blåbären använde hon till att göra världens godaste blåbärspaj. Och till pajen serverades alltid vaniljsås - i massor. Receptet på pajdegen, är ett som aldrig kan misslyckas. Perfekt konsistens och riktigt mumsig. Och jag kan lova att degen är god, så god att man ibland måste göra lite mer för att den ska räcka . Här bjuder jag er på receptet - ett recept med mycket nostalgi och historia!
Farmors goda blåbärspaj - en paj fylld av nostalgi
125 g smör
4 dl mjöl
1 kaffekopp socker
1 ägg
2 tsk bakpulver
blåbär (helst nyplockade, men frysta fungerar också bra)
Blanda smör, mjöl, socker, ägg och bakpulver till en deg. Smöra en ugnsform. Täck botten och sidorna på en ugnsformen med 2/3 av degen. Blanda blåbären med lite mjöl/potatismjöl (för att göra fyllningen mindre "vattnig") och häll i dem i pajskalet. Tag resten av degen och gör långa "ormar". Lägg dessa dekorativt över som ett rutigt lock. Grädda i ugnen, 200°C, i ca 30-40 minuter tills pajdegen fått en fin gyllengul färg. Servera ljummen eller kall tillsammans med massor av vaniljsås. Och ägna gärna en tanke åt min underbara farmor, när ni hugger in och njuter av de härliga smakerna .
Läs även andra bloggares åsikter om recept, mat, matlagning, paj, farmor, nostalgi, bak, baka, blåbär, blåbärspaj, historia, gott, smarrigt
Åh så gott det såg ut!
SvaraRaderaÅ den ser riktigt mumsig ut.
SvaraRaderaJag efterlyser fortfarande receptet på din banankaka.
Hoppas att ni får en trevlig helg för det ska jag ha och jag ska shoppa shoppa shoppa som en galning.
Kram på dig så kanske vi ses på måndag hos Magdis.
Jenny: *slår mig för pannan* banankakan - ska se om jag hinner leta reda på receptet idag...
SvaraRadera