torsdag 16 april 2009

Status på Knyttet och Susanne - vecka 37


Vecka 37 (36+6)

Susanne:
Livmodern sjunker nu något och ger mer plats åt magen och lungorna. I gengäld kan trycket på urinblåsan bli starkare och man måste kanske kissa oftare. Barnmorskan mäter tillväxten och lyssnar på barnets hjärtljud. Normalkurvan för symfys-fundusmåttet vid denna tidpunkt är 34. Hos förstföderskor brukar huvudet snart fixera sig i bäckeningången. Hos omföderskor är det vanligt att huvudet förblir mer rörligt innan det slutligen fixeras.

Även om du skrivit ett brev med dina önskemål kring förlossningen är det vanligt att man också noterar vad du vill i journalen. Denna kommer personalen på förlossningsavdelningen senare att ta del av. De flesta kvinnor känner av allt kraftigare sammandragningar i livmodern. Det är inte farligt utan en påminnelse om att snart startar förlossningen och mötet med barnet närmar sig.

Kanske har du slutat arbeta och inlett dina första veckor som föräldraledig. Du kommer att må bra av att få rå dig själv och att släppa arbetet helt. Du behöver också lite tid att förbereda för barnets ankomst och göra de sista förberedelserna inför förlossningen och den stora omställningen till att bli mamma. Nu kan du vila när du behöver det. Ät som tidigare bra mat, gärna med extra kolhydrater så har du lite mer ork om förlossningen skulle starta.

Susanne kommenterar: Ja, visst kanske man kan säga att magen inte är längst upp längre, men det är likförbannat j-ligt fullt där inne! Sf-måttet håller sig på kurvan och viktuppgången är 10 kg sen inskrivningen. Sammandragningarna kommer allt oftare och gör attans ont. Ibland strålar det ut i ryggslutet och utmed ryggraden ända upp i nacken. Och så gör det ont i magen förstås. Någon fixering är inte på G, Knyttet ligger glatt rörligt med huvudet nedåt.

Jag har nu gått in i förberedelsefasen. Skriver listor. Packar väskan. Fixar det sista inför Knyttets ankomst. Är ledig. Vilar. Äter med gott samvete. Massvis med kolhydrater. Och godis. Jag menar, det är ju också kolhydrater liksom...

Knyttet: Ca 2.8-3 kg. Nu räknas barnet som fullgånget. Om förlossningen startar gör den det i tid, varken för tidigt eller för sent. Barnet ökar sin vikt med 200-250 gram per vecka och har mer än en liter fostervatten runt sig. Koordinationen är så utvecklad att barnet har förmåga att gripa tag om saker med handens fingrar. Den tränar inför ett liv utanför livmodern genom att dra in och trycka ut fostervatten ur sina lungor. Den lagrar också näring som behövs för att klara en ansträngande förlossning. De allra flesta barn ligger med huvudet nedåt, endast ett fåtal ligger med stjärten först. Om så är fallet gör man vid den här tiden ett försök att vända barnet.

Knyttet kommenterar: Hmmm, undrar när jag ska komma ut? Idag? Imorgon? Om tre veckor? På tisdag? Hehe, bara jag som vet... Jag har i alla fall placerat mig åt rätt håll och är redo. Är dock lite irriterad på den här livmodern som hela tiden ska öva sammandragningar. När det kommer en förvärk, kickar jag till lite extra för att tala om att jag inte finner mig i att bli så här ihoptryckt!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

3 kommentarer:

  1. Inte länge kvar nu! Jättesöt bloggdesign. :)

    SvaraRadera
  2. Bodil: Tack! :)

    Sus: ja, visst har det? Börjar kännas lite nervöst nu...

    SvaraRadera

Låt fantasin flöda och skriv vad som faller dig in. Dock censurerar jag - varken reklam eller "besöksraggning" är välkommet!