fredag 13 mars 2009

Tankar kring amning

De flesta i min närhet vet nog redan var jag står i den här frågan. Men efter att ha läst diverse artiklar på alltombarn.se, kan jag inte låta bli att skriva lite om mina tankar kring amning.

För mig personligen är det en självklarhet att amma om jag kan. Dock är det inte lika självklart för andra, och det accepterar jag fullständigt. Jag tycker att det är upp till var och en att själva bestämma över sin kropp. Barn som flaskmatas mår inte sämre. De får samma närhet som de barn som ammas. Möjligtvis kan det vara så att barn som flaskmatas inte får lika bra immunförsvar i början - men so what?

Personligen har jag haft turen att amningen fungerade felfritt när jag fick Skruttan. Hon tog rätt tag om bröstet direkt, jag hade inte ont och inga sår. Mjölken rann till redan på BB. Det vill säga allt gick så smidigt det bara kan göra. Det jag upplevde som stressande under BB-tiden var dock barnmorskornas sätt att hela tiden lägga sig i min amning. Det funkade ju - jag behövde inte någon som ständigt kom och rättade till bebisen när jag ammade! Eller talade om att jag skulle lägga bröstet än si, än så. När vi kom hem från BB och jag fick göra som jag ville och amma ifred, var det en underbar tid. Det var väldigt mysigt att amma, och jag hoppas att det ska fungera lika bra den här gången.

Men jag vet också av vänner att det inte alltid fungerar med amning av olika anledningar. Hur mycket man än vill. Och dessa mammor har fått utstå pikar från främmande människor, både när de handlat ersättning, och när de matat med flaska. Onödiga kommentarer, som bara är till för att såra. Och jag kan inte förstå vad som får en människa (oftast kvinnor) att lägga sig i hur man väljer att mata sitt barn. Dessa människor har ingen som helst aning om bakgrunden till att man valt bort amning - och därför har de ingen som helst anledning att kommentera! Det gör mig både arg och ledsen att veta att kvinnor blir utsatta för denna behandling! Man mår kanske redan dåligt ändå för att man inte kan amma, utan onödiga pikar från folk som tror sig veta bäst.

Så kontentan av det jag vill ha sagt är nog att det ska vara upp till var och en hur man vill förhålla sig till amning. Och att man inte ska ta för givet att en kvinna som flaskmatar, gör det för att man valt bort amning av "bekvämlighetsskäl". Behandla alla med respekt, vare sig de ammar eller ej! Dessutom vill jag ha sagt att amning också kan vara helt underbart, och supermysigt, när det fungerar bra.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

7 kommentarer:

 1. Det är det jäkliga med att bli vuxen, man inser att alla ska få göra sina egna val. =)

  Trivs inte mamma, då gör nog inte bebis det heller. Trevlig helg ;-)

  SvaraRadera
 2. Vilket bra inlägg! Jag har kunnat amma mina barn men inte så länge då det inte räckt till.

  Simon hade jag bara mjölk till i fyra månader. Oj vad jag grinande och kände mig som en usel mamma!

  SvaraRadera
 3. vilken mysig blogg! och ett bra inlägg, håller helt och hållet med dig. jag är verkligen glad över att amningen har fungerat för mig också.

  SvaraRadera
 4. Vilken mysig blogg! Vi har barn som inte ammat på dagis, men dom är inte sämre eller annorlunda än de andra på något sätt. Så du behöver nog inte oroa dig oavsett vad du väljer!

  SvaraRadera
 5. Jag håller med dig. (utan att jag har barn själv)

  Däremot blev jag faktiskt arg på min bekant som redan innan bestämde sig för att mjölken skulle nog sina. Okej, jag hade kunnat svalt det, men när hon sen gav flaskan tog hon inte ens upp barnet i famnen. Utan han fick ligga där han låg och hon gjorde annat. Hon satt inte ens vid honom utan plockade tvätt, lagade mat, tittade på tv - för som hon sa "det var så skönt att han tog flaskan så hon fick en stund ifred".

  Har man däremot barnet i famnen så kommer ju kontakten oavsett om det ammas eller ges flaska.

  SvaraRadera
 6. Emma: håller med - trivs mamman så trivs barnet också!

  Annica: Tack! Visst är det hemskt att man ska behöva känna sig som en sämre mamma bara för att något intee funkar? För så är ju verkligen inte fallet - att vara en bra mamma sitter inte i boobsen!

  Caroline & Veronica: Tackar, och välkomna hit!

  Karin: Näe, det tycker jag inte heller är OK - det känns inte som en schysst orsak - tvätta etc kan man faktiskt göra även om man ammar!

  SvaraRadera

Låt fantasin flöda och skriv vad som faller dig in. Dock censurerar jag - varken reklam eller "besöksraggning" är välkommet!