onsdag 25 mars 2009

Status på Knyttet och Susanne - vecka 34


Vecka 34 (33+5)

Susanne: Under slutet av graviditeten är det vanligt att värkarna ändrar sig en aning. Ibland kan det kännas som om lungorna trycks uppåt och man får svårt att andas för en stund. Ibland kan förvärkarna komma tätt och upplevas som riktiga värkar, ett sätt att särskilja dem är att ta ett varmt bad, det får förvärkar att avta medan riktiga värkar fortsätter.

Susanne kommenterar: Andnöden kan jag helt klart skriva under på. Stundtals känns det som om någon lagt ett ton stenblock på bröstkorgen. Jag har förvärkar lite titt som tätt nu, och de har definitivt ändrat karaktär. Nu börjar det som en spänning/kramp i nedre delen av magen, som sedan ökar i styrka. Men det gör inte ondare än att man kan andas sig igenom den med hjälp av lite djupandning (profylax). När värken peakar, rusar pulsen lite och jag blir varm och kinderna blossar lite. Samtidigt som detta kommer även andnöden/sammanpressandet av lungorna. Sedan avtar värken sakta och allt blir lugnt igen.

Knyttet: Ca 2-2.4 kg tung och omkring 42 cm lång. Foten är 6-7 cm. Barnet är väl medveten om förvärkarna, men det tycks inte vara obehagligt på något sätt. Huden har antagit en mer rosa ton genom inlagring av underhudsfett, vid denna tidpunkt kan barnet utan vidare överleva utanför livmodern. Nu reagerar barnet olika på mammas, pappas samt främmande personers röster. Sugreflexen är tydlig, en del barn suger på tummen. Ögonens pupiller kan vidgas och dras samman. En del forskare menar att barnet redan nu har en förmåga att fokusera blicken. Det skiljer på ljus och mörker och uppfattar därmed dag och natt.

Knyttet kommenterar: Jag är stoooooor! Och det är tråååångt! Idag slog pulsen med 136 slag per minut, och allt är annars lugnt med mig. Jag lyssnar ofta på både mamma, pappa och storasyster som sjunger för mig. Storasyster brukar pussa på mig (läs: mammas mage), och sedan sjunga en sång. Häromdagen sjöng hon vaggvisor. Jag ligger med huvudet nedåt, men är självklart rörlig. Har ingen vidare intention att fixera mig än så länge - if ever! Ligger oftast precis om storasyster gjorde i magen - med ryggen åt höger och sparkar åt vänster i övre delen av magen.Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

 1. Vad spännande att vara så nära! Både jobbigt och roligt. Härliga bilder på magen.

  SvaraRadera
 2. magen är så fin.
  Synd bara att det ska bli så jobbigt att andas.

  SvaraRadera
 3. Tack vad snälla ni är - man kan behöva lite pepp så här på slutet då man mest känner sig som en flodhäst ;)

  SvaraRadera

Låt fantasin flöda och skriv vad som faller dig in. Dock censurerar jag - varken reklam eller "besöksraggning" är välkommet!