lördag 7 februari 2009

Nybakat - Susannes dinkelbröd

Bakade även bröd i torsdags. Improviserade lite med degen och slutresultatet blev: Susannes dinkelbröd! Smarriga frallor att avnjuta med en kopp te och en härligt god limpa till vardagsfrukosten. Degen blev också väldigt smidig att baka med. Vill ni ha receptet? Här kommer det:

Susannes dinkelbröd 1 limpa + 12 frallor

1 pkt jäst
5 dl ljummet vatten

50 g smält smör
1,5 tsk anis
1,5 tsk fänkål
1 tsk brödkrydda

2 msk honung

2 tsk salt

1,5 dl pumpafrön

1 dl vetekli
5 dl fullkornsdinkelmjöl

6 dl vetemjöl


Smula jästen i en bunke. Blanda det smälta smöret och vattnet till ca 37°C. Häll ned i jästen och lös upp jästen. Mortla kryddorna tillsammans och tillsätt dem till degspadet. Tillsätt honung, pumpafrön och salt. Häll i vetekli, dinkelmjöl och vetemjöl. Arbeta ihop en smidig deg - använd med fördel en köksmaskin (återigen nya triumfer för min nya favvoapparat!). Täck över med handduk och låt jäsa i 45-60 minuter. Dela degen på två. Forma ena delen till en limpa och lägg i en avlång sockerkaksform. Rulla små frallor av den andra delen och lägg i tex muffinsform. Täck åter över degen med handduk och låt jäsa ytterligare 45-60 minuter. Sätt in i ugnen på 200°C i nedre delen av ugnen. Grädda tills brödet fått en gyllene färg. Frallorna blir förstås klara före limpan, eftersom de är mindre. Avnjut sedan frallorna ljumma med tex ost och en stor kopp te till - och njut!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Låt fantasin flöda och skriv vad som faller dig in. Dock censurerar jag - varken reklam eller "besöksraggning" är välkommet!