måndag 12 januari 2009

Status på Knyttet och Susanne - vecka 24


Vecka 24 (23+3)

Susanne: Man kan känna av hur livmodern drar ihop sig och blir stel ibland, sk. förvärkar, livmodern tränar på detta sätt upp sig inför förlossningen. Det blir allt mer påtagligt att du snart skall bli mamma. Många planerar och förbereder sig mer aktivt för barnets ankomst. Är det en pojke eller en flicka? Vilka namn tycker ni om? Hur kommer ert barn att se ut, kommer det att ha hår på huvudet, vem kommer det att likna? Är det en lugn eller en aktiv krabat som växer i din mage?

Susanne kommenterar: Oj, vad tiden går fort! Magen växer något helt otroligt, och jag börjar smått undra vart det ska sluta... Nu har Knyttet dessutom kommit igång med sparkarna ordentligt, och jag känner små kickar flera gånger om dagen. Dock är Knyttet fortfarande mycket lugnare än vad Skruttan var i magen. Oftast ligger Knyttet nedtill i magen med huvudet åt ena hållet och fötterna åt andra och boxar i en ände och kickar i den andra. Men häromdagen hade plutten snurrat runt och hamnat med fötterna uppåt för första gången (som jag känt). Självklart ligger den inte kvar så, utan tumlar runt, runt.

Jodå, de däringa förvärkarna har jag minsann känt av. De kommer och går lite titt som tätt. Hade knappt en enda sammandragning innan vattnet gick med Skruttan, så det är en ny upplevelse för mig. Och det är väl inte direkt den roligaste...

Vi förbereder oss på Knyttets ankomst, och har nu införskaffat vagga till plutten. Funderar också febrilt på namn, men det är verkligen svårt. Än så länge har vi inte något namn som känns helt rätt...

Knyttet: Ca 27cm och 700 gr. Nu, mer än halvvägs genom graviditeten börjar barnet allt mer likna ett nyfött barn. Allt det behöver av värme, föda och stimulans finns inom en omkrets på ett par decimeter i livmodern. Barnet reagerar på allt fler sinnesintryck. Det känner, det upplever smak och hör ljud. Ögonen är fortfarande oftast slutna men det har börjat blinka med ögonlocken. Barnets hörsel har utvecklats så att det kan lära känna de röster som pratar eller sjunger i dess närhet, röster som det vid födseln redan känner väl. Innerörat och därmed förmågan att känna balans är fullt utvecklat. Barnet kan nu känna skillnad på upp och ner. Lungorna är fortfarande omogna men tillverkningen av ett ämne som kallas surfactant startar. Det har till uppgift att hålla lungblåsorna, alveolerna, i lungorna utspända så att lungorna inte faller ihop och klibbar samman när barnet föds och skall fylla sina lungor med luft. Dess rörelsebehov är stort och än så länge finns det gott om plats. Barnet har vissa chanser att överleva utanför livmodern om det skulle födas för tidigt.

Knyttet kommenterar: Tänk vad bra jag har det här - allt finns inom räckhåll! Hmmm, undrar om jag inte ska stanna här för alltid... Oups, vad var det? Aha, det var bara mamma som protesterade ljudligt!

Upp och ned känner jag av, och jag provar båda delarna titt som tätt.
Roligast är att ligga på tvären! Gott om plats finns det till att både snurra runt, boxas och sparka - vilket är något jag övar på dagligen!
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

 1. Men vilken fin rund mage det blivit =)

  SvaraRadera
 2. Håller med Sus. Vilken ljuvlig mage.

  SvaraRadera
 3. Håller med övriga: Vilken fin mage!
  Min lilla inneboende gör också många kullerbyttor fortfarande :-)

  SvaraRadera
 4. Vad vacker du är!!! Och vad fort det går!!!! =)

  SvaraRadera

Låt fantasin flöda och skriv vad som faller dig in. Dock censurerar jag - varken reklam eller "besöksraggning" är välkommet!