torsdag 15 januari 2009

Att dricka kaffe eller inte - det är frågan...

Igår läste jag i Aftonbladet att man kan få hallucinationer av att dricka mycket kaffe. Om man dricker mer än 7 koppar om dagen kan man se och höra saker som inte finns. Spöken. Röster från de döda. Det kanske skulle kunna förklarar alla dessa TV-serier med andar som ska drivas ut ur besatta hus etc... Personligen har jag än så länge inte sett något spöke. Men så dricker jag inte heller kaffe!Jag är nämligen en sån där person. En som aldrig dricker kaffe. Som inte gillar kaffe. Alls. Som sitter vid fikat och frågar om det finns te iställlet. En sådan person är jag. Men jag gillar som sagt te. En härlig, stor kopp varmt te med mjölk - det är fina grejer det! Och alla former av te funkar; svart, grönt eller rött. Dock har jag lite svårt för silverte...

Men det verkar finnas andra fördelar med att dricka kaffe förutom att kunna höra de döda. Idag läste jag nämligen i DN att kaffe skyddar mot demens/Alzheimer. Men man bör då dricka 3-5 koppar för att få bäst effekt. Andra studier har tidigare visat att kaffe skyddar mot både parkinson, typ 2-diabetes och mot att dö i hjärt- och kärlsjukdomar. Vilken dunderkur kaffe verkar vara helt enkelt!

Fast nu är det ju faktiskt ämnet koffein man pratar om, och det finns ju i te också. Därför är det nog inte så dumt att dricka te heller. Kaffe innehåller en del antioxidanter enligt Miia Kivipelto, forskare vid Karolinska Institutet och forskningsledare för demensstudien. Men det är ju faktiskt känt att te också innehåller antioxidanter. Därför borde även te vara bra mot demens, allt enligt Susannes egna slutledningsförmåga - som i sig inte är att förakta!Nåja, kaffets vara eller icke-vara kan man nog fundera på i evigheter. Men en sak verkar klar - dricker du 3-5 koppar kaffe om dagen minskar du risken för demens och andra sjukdomar, men dricker du för mycket kaffe, dvs mer än 7 koppar per dag kan du börja se spöken!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 kommentarer:

  1. Oj, då borde jag ha hallucinationer jämt! haha :P Jag kan dricka upp mot 15 koppar per dag! :P

    SvaraRadera
  2. Men hur kan man veta att dessa spöken inte finns? Kanske är det så att man efter 7 koppar kaffe blir extra klarsynt och kan se denna nya dimension ;-)

    SvaraRadera
  3. Jag gillar inte heller kaffe. Det luktar gott och ser så gott ut men sen smakar det illa. Synd. Det är lite osocialt att inte dricka kaffe. Hos min fafar drack jag alltid bara för att.

    SvaraRadera

Låt fantasin flöda och skriv vad som faller dig in. Dock censurerar jag - varken reklam eller "besöksraggning" är välkommet!