onsdag 19 november 2008

Status på Knyttet och Susanne - vecka 16

Susanne: Nu kan man ofta se att man är gravid, i alla fall om man bär tunna trikåkläder. Försök att ha lite ledigare kläder som inte klämmer åt om magen. Kanske är det till och med dags att införskaffa mammakläder. Muskulatur och skelett är nu så pass utvecklat att det vanligt att man börjar känna fosterrörelser, men det kan lika gärna dröja tills vecka 22-24 innan man känner något. Ditt hjärta pumpar 20 % mer blod än tidigare och det kommer öka upp till 50% i slutet av graviditeten.

Susanne kommenterar:
Se om jag är gravid? Joho du tack, det har man nog gjort ett tag med den här gigantiska magen. Eller vad säger ni - ser jag gravid ut eller inte på fotot? Mammakläderna har i alla fall varit en stadig följeslagare sen kring vecka 11-12... Noterar ibland små fladder i magen när Knyttet sparkar (eller vad h*n nu gör...). Det är så mysigt att känna att det faktiskt är en liten invånare i magen! Men jag längtar tills jag känner de där riktiga sparkarna. De som man bara inte kan missta för gaser, ni vet. De sparkarna längtar jag efter!

Knyttet:
Fostret mäter cirka 16 cm och väger omkring 100 gram. Fingernaglar har bildats och fostret kan rynka pannan, röra ögonen och svälja. Fostret kan även ta tag i navelsträngen och börja undersöka det vattenfyllda rummet som det befinner sig i. Det omges av ungefär 1,5 liter vatten som byts ut flera gånger per dygn vilket behövs eftersom fostret kissar ungefär med 45 minuters mellanrum. Vattnet fungerar även som stötdämpare.

Knyttet kommenterar:
Jorru, rynka pannan kan jag. Man måste ju tidigt lära sig att anlägga en fundersam, tankvärd posé. Rynka pannan är något jag roar mig med hela dagen minsann. När jag inte drar i navelsträngen förstås då. Och kissar. Mycket kissa blir det... Och röra ögonen kan jag, men vad tjänar väl det - jag kan ju inte öppna dem sedan förra veckan!
Dessa foton är tagna samma dag, dvs idag. Vet inte riktigt vilken vinkel jag lyckats få till på ena kortet för magen ser ganska så olika ut på foton. Den ena magen ser ut att vara fullgången medan den andra ser lite mindre ut än vad jag upplever den - så den är väl någonstans däremellan

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

1 kommentar:

  1. Vilken fin mage du har! Jag kände tydliga sparkar tidigare denna gång än vad jag gjorde med Max, trots att moderkakan ligger likadant. Så snart så...

    SvaraRadera

Låt fantasin flöda och skriv vad som faller dig in. Dock censurerar jag - varken reklam eller "besöksraggning" är välkommet!