torsdag 13 november 2008

Status på Knyttet och Susanne - vecka 15


Susanne: Man kan känna sig nästäppt och ha lätt för att blöda näsblod när man är gravid även om det är mer vanligt under slutet av graviditeten. Nästäppa beror till stor del på den ökade mängden östrogen samt ökad blodmängd som i sin tur mjukar upp brosk och vävnader vilket gör att man blir täppt i de trånga näsgångarna. Det kan i sin tur göra att man snarkar om nätterna. Blodkärlen kan även vidgas vilket medför att man lättare blöder näsblod.

Susanne kommenterar:
Nästäppa? Jag? Däe då, iged som helst problem. Adas helt fritt fadisd! Näe, Nezerilen är numer min bästa vän. Det blir väl en tre-fyra duschar per dag i näsan. Utan den skulle det inte fungera. Och nu alla ni förstå-sig-påare där ute - jag vet att man kan bli beroende av nässpray! Men det skiter jag i - alternativet funkar nämligen inte. Dock hade jag likadant när jag väntade Skruttan, och det försvann utan några bekymmer direkt efter förlossningen! Så jag hoppas på samma effekt den här gången också.

Vet inte om jag snarkar - Pappersgubben sover så hårt att han inte skulle höra en bomb brisera - och tur är väl kanske det...

Näsblod har jag också varit med om, senast i lördags. Då hade vi en heldag i Skärholmens centrum. Jag, Skruttan och Pappersgubben hade just ätit klart på deras "food court" och skulle gå från bordet. Då helt plötsligt, utan förvarning började det forsa från näsan. Pappersgubben fick rycka ut och hämta servetter och sedan fick jag sitta där tills det gick över. Gissa om jag kände mig fräsch mitt i matsalen?

För övrigt så har illamåendet ännu inte gett med sig. Dock börjar det bli lite bättre, och vissa dagar är bättre än andra...

Knyttet: Huden är i det här stadiet genomskinlig och man ser blodkärlen. Armarna kan röra sig och händerna kan knytas. Hjärtat pumpar ungefär 28 liter blod/dygn och hjärtljuden kan avlyssnas med en doptone. Ögonlocken stängs och kommer inte att öppnas igen förrän i sjunde månaden.

Knyttet kommenterar: Hehe, man kan se rakt igenom mig - spännande! Och så kan jag boxa mamma i magen på riktigt - med knutna nävar och allt! Men jag ser förstås inte så mycket med slutna ögon. Famlar mest med boxnävarna. Fast det är ändå så mörkt här inne, så det spelar ingen större roll om jag blir tvungen att blunda till sjunde månaden...

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

 1. Nässpray är min bästa vän också =)Skönt med nån annan som trotsar rekommendationerna =D Men jag har ett system då jag kör varannan vecka i varannan näsborre. Jag har så känsliga slemhinnor, så jag blöder konstant annars.

  SvaraRadera
 2. Det är mysigt att vara gravid...när illamåendet släpper. Mitt höll i flera månader...

  SvaraRadera
 3. Magda: Smart!

  Sus: Ja, supermysigt om det j*la illamåendet bara gav sig...

  SvaraRadera

Låt fantasin flöda och skriv vad som faller dig in. Dock censurerar jag - varken reklam eller "besöksraggning" är välkommet!