lördag 1 januari 2011

Softaste nyårsaftonen?

Vi bjöd hem familjen Pralin till vårt hem på nyår. Bjöd på middag. Trerätters. Vet ni hur mycket disk det genererar att ha en trerätters för 8 pers? Sjukt mycket kan jag tala om! Fast det sket vi i igår. Igår åt vi gott och placerade tallrikarna på hög i köket. Flera högar. Höga högar. Men det sket vi som sagt i.

Middagen bestod av en räkcocktail på räkor, gurka, avokado, lime och hackad chili. Till det lite vitt vin såklart. Varmrätten var ugnsstekt fransyska kryddad med en gegga av viltkryddor, rosépeppar och honung. Till det serverades potatisgratäng (inte ett dugg klassiskt va?) och rostade skivor av morötter och rödbetor. Av skyn från steken (och lite annat smått och gott som grädde och smör) gjorde jag en smarrig sås. Mycket sås faktiskt. Sjukt mycket sås faktiskt. Så nu har vi frysen fulla av sås till ev köttbullsmiddag... Och så drack vi. Rött vin förstås. Det som vi fick från gästerna. Något ekologiskt och gott. Till efterrätt gjorde Pappersgubben filodegsknyten fyllda med päron (kokta i socker mm) och mörk choklad. Vaniljglass och sås på vit choklad och päronavkok passade fint till. Behöver jag tillägga att vi var mätta efter detta?

Efter maten behövde vi röra på oss lite. Snön vräkte ner utanför, men det kunde inte stoppa oss. Nejdå, vi drog på alla barn och och själva full mundering. Och så ut i snön och till pulkabacken. Det var dags för lite pannlampspulka, Skruttans favoritgren (och nog även Pappersgubbens...). De mindre barnen och mammorna kände lite på snön, och gav snabbt upp och gick in i värmen. Papporna och de större barnen åkte pulka. Många gånger.

Innan tolvslaget tryckte vi i oss ytterligare mat. Snacks så som ostar, knäckebröd, salami, parmaskinka och annat smått och gott. Drack lite whiskey och drinkar. När klockan slog tolv, rullade några av oss ut och såg det sprakande spektaklet. Väl inne korkade vi upp skumpan och såg slutet av hockeymatchen mellan Kanadas smålöv och Sveriges småkronor. Och nya året fick en fin början, då kronorna vann över löven på straffar. Vi rundade av och gästerna skottade fram sin bil och åkte hem. Skruttan däckade i soffan, och snarkade djupt. Jag och Pappersgubben sjönk ned i soffan, drack lite mer skumpa och däckade vi med! År 2010 var till ända...

Välkommen år 2011, ska bli spännande att se vad du kan erbjuda!




Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

  1. Smart bild verkligen. Hahaha, förstår att ni sov gott sen!
    Gott Nytt År önskar jag från ett regnigt Aten!

    SvaraRadera
  2. Va roligt att jag gjorde ganska exakt samma förrätt fast med chiliaoli. Och till varmrätt..tada.. potatisgratäng och kött. Men vi körde cheescake som efterrätt. Sjukt mycket disk blev det och då var vi bara två personer. Kan tänka mig hur mycket disk det var efter åtta personer.

    SvaraRadera
  3. Vilken meny, jag blev jättesugen på mat trots att jag inte ätit frukost än. Före den brukar kött, potatis inte locka alls.
    Hoppas 2011 blir riktigt bra för alla, bilden var verkligen bra! Kram

    SvaraRadera
  4. Låter som en läcker meny - hade nog inte missat en enda av dukningarna ;.)

    Härlig bild på övergången till 2011!
    kram,
    Ann-Mari

    SvaraRadera

Låt fantasin flöda och skriv vad som faller dig in. Dock censurerar jag - varken reklam eller "besöksraggning" är välkommet!