onsdag 26 augusti 2009

Musköbåt

Jag skriver ofta om att vi åker Musköbåt ute i skärgården. Ni undrar kanske vad en sådan båt är för fiffig liten sak. Jag tänkte därför ge mig på att försöka berätta lite om Musköbåtar, och deras historia.

Musköbåtarna är byggda av två herrar på just Muskö. Den ena karln hette Birger och den andra Sture. De två herrarna hade lite olika byggstil, men båtarna såg ungefär likadana ut. Musköbåten är en form av eka som kallas stäveka och är spetsig i fören. Den är också i regel större än en vanlig eka.

Då Musköbåten är gjord i trä, passar den utmärkt ute i skärgården. Om man vill ta iland vid ett litet skär, är det bara att köra rätt upp i berget (lite försiktigt förstås), och lägga till. Musköbåtarna är nämligen extremt tåliga och har dessutom en skyddande stålmed på kölen.

Pappersgubben brukar säga att Musköbåtarna är som "skärgårdens flakmoppe", och till en viss del håller jag med. Det är nämligen enormt charmigt att åka Musköbåt. Man kommer närmare havet än med en större motorbåt.

En annan fördel med denna typ av båt är, att man även kommer in till de kobbar, där vattnet är grunt. I och med att den är rätt lång (ca 5-6 m), kan man också åka ganska många i en båt. Båttypen är också praktisk, när man fiskar med nät, som vi ofta gör. Den är lätt att ro och lätt att både kasta i och ta upp nätet från.

Båten är även lättskött. På vintern drar man upp den på land, vänder upp och ned på den och låter den vila på ett par bockar. På våren borstar man den, och stryker sedan med sk "skärgårdsblandning" (Roslagsmahogny). Botten stryks med bla tjära.

Pga alla underbara fördelar med denna enormt charmiga båt, har det slutat med att vi faktiskt har hela tre stycken ute vid ön; en som Båtfarsan äger, en som Pappersgubben äger och en som jag och Pappersgubben äger tillsammans.

Båtfarsan puttrar fram i stilla mak i Pappersgubbens Musköbåt en varm augustikvällLäs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

1 kommentar:

  1. Åh vad sugen jag blev på att åka båt i Skärgården!!

    SvaraRadera

Låt fantasin flöda och skriv vad som faller dig in. Dock censurerar jag - varken reklam eller "besöksraggning" är välkommet!