fredag 20 mars 2009

Dagens middag: Persiskinspirerad kyckling med frukt- och grönsaksris

Dagen till ära - det persiska nyåret firas ju idag - har jag lagat middag med inspiration från just Persien. Det kan låta lite komplicerat att laga, men har man förberett allt, går det ganska fort. Jag lagade till exempel kycklingen igår, och värmde bara på den idag. Kycklingen har jag lagat i en av mina favoritgrytor - lergryta. Det är så enkelt att laga i lergryta, då allt sköter sig självt.

Persiskinspirerad kyckling med frukt- och grönsaksris 5 port

kyckling:
1 hel kyckling
4 vitlöksklyftor
2 dl vatten

4 msk pressad citron

soja
chilipeppar

salt
& peppar
1 krm ingefära
0,5 krm dragon

0,5 krm kardemumma

0,5 krm kanel


fyllning:
15 st katrinplommon

0,5 dl russin

0,5 dl torkade tranbär
3 st torkade dadlar

4 st torkade aprikoser


ris:
(ekologiskt) basmatiris för 5 pers
fryst broccoli
fyllningen från kycklingen


sås:
buljong från kycklinggrytan
3 dl mjölk
4-5 msk maizenaredning
lite kryddor enligt ovan

Kycklingen:
Blötlägg lergrytan i minst 30 minuter (om den är helt ny bör den ligga mycket längre...). Töm kycklingen på inkrom - om det finns något. Fyll kycklingen med fyllningen. Lägg kycklingen i grytan och pensla den med soja. Strössla över kryddorna. Tillsätt vitlöken, vattnet och pressade citronen. Lägg på locket på grytan och placera den i kall ugn. Sätt ugnen på 200°C. Laga kycklingen i 1,5-2 timmar. När kycklingen är klar skall den inte vara rosa, samt lossna lätt från benen.

Ris:
Koka riset enligt förpackningen. Värm broccolin i mikrougnen. Ta ur fyllningen ur kycklingen när den är klar. Rör ned broccoli och fyllningen i riset.

Sås:
Ta buljongen som bildats i lergrytan från kycklingen och häll i en kastrull. Tillsätt mjölk och värm. Red av såsen med maizenan till en önskad konsistens. Smaka av med samma sorts kryddor som använts till kycklingen.

Servera allt snyggt upplagt och dröm dig bort till ett varmt Persien...Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

1 kommentar:

  1. Wow, detta ser riktigt läcker ut! Och vilka härliga smaker!

    SvaraRadera

Låt fantasin flöda och skriv vad som faller dig in. Dock censurerar jag - varken reklam eller "besöksraggning" är välkommet!