torsdag 12 februari 2009

Status på Knyttet och Susanne - vecka 28

Vecka 28 (27+6)

Susanne:
Framöver blir besöken hos MVC allt tätare. Man ser över att Symfus-fundusmåttet går uppåt i den takt som det ska och att kroppens värden är goda. Man kontrollerar järnhalten i blodet, sockerhalten, blodtryck och fosterljud.

Blodtryck: Blodtrycket sjunker normalt lite i mitten av graviditeten. Exempel: Från att ha haft en vilopuls på 75 vid inskrivningen kan den sjunka till 70 i mitten. De tre sista månaderna ökar ofta pulsen igen och kan då kan den gå upp 80. Om blodtrycket stiger mycket får man ofta gå på tätare kontroller på MVC eftersom det kan vara ett tecken på havandeskapsförgiftning "preeklampsi". Det kan ge sig till känna som huvudvärk, trötthet och dålig fostertillväxt samt för tidig födsel.

Susanne kommenterar: Japp, skall snart tebax till MVC igen... Hittills ligger i alla fall mina värden bra till. Men jag håller ett extra öga på blodtrycket. Jag hade ju höga levervärden under slutet av förra graviditeten, och är orolig för att jag ska få det igen...

Knyttet: Barnet väger nu cirka 1000 gram och längden är omkring 35 cm och fötterna mäter 5 cm. Barnet växer och ställer allt högre krav på mammas kropp. Kontakten blir intensivare och känns närmare. Puffar du lätt på magen kan du ibland få en puff tillbaka. Det kan också sparka till som en reaktion på höga ljud, även om fostervattnet dämpar något. Barnet ökar i vikt med ungefär 27 gr/dag och det har börjat drömma. Man vet att det har utvecklat sin förmåga att minnas. Lungorna mognar för varje dag och andningsövningarna blir mer frekventa. Hårstråna på huvudet är ganska långa. Mjölktänderna under tandköttet är färdiga. Barnet anses livsdugligt vid denna tidpunkt och om det skulle födas måste man registrera barnet enligt lagen. Som tur är har barnet nu mycket goda chanser att klara sig utanför livmodern, med hjälp av bland annat värme från en kuvös.

Knyttet kommenterar: Puff, puff på dig mamma!!! Här är jag!!! Och jag sparkar mestadels uppåt och ligger då med huvudet nedåt. Skönt att veta att man är laglig numer då...


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

 1. Grattis till graviditeten!
  Lät så mysigt att höra dig berätta!
  Lycka till!

  SvaraRadera
 2. Usch, jag får rysningar när jag tänker på MVC. Min barnmorska var virrig som tusan och skrämde alltid upp mig en massa.
  Får verkligen hoppas din är bättre :-)

  Lycka till med Knyttet!

  SvaraRadera
 3. Jeklar, redan v 28... fy vad det går undan!!!

  Ja, utan dom små solskensstunderna skulle man nog bli galen, iaf nu med tanke på vilken ålder tjejjorna är i....

  Och ja =) Tunikan är från Lindex =) Dom har såååå mycket fint nu!

  SvaraRadera

Låt fantasin flöda och skriv vad som faller dig in. Dock censurerar jag - varken reklam eller "besöksraggning" är välkommet!