torsdag 11 december 2008

Status på Knyttet och Susanne - vecka 19

Vecka 19 (18+6)

Susanne: Livmodern växer allt mer och magen börjar få en rund form i profil. Vissa kvinnor kan känna av foglossning omkring den här tidpunkten. Det kan yttra sig som en diffus värk runt bäcken och neråt låren. Under senare delen av graviditeten kan man få problem med ryggen, man kan till viss del motverka det genom allsidig kroppsträning som dessutom gör att man får bättre kondition. Ta gärna promenader, simma eller gympa i den utsträckning och takt som känns behaglig. Cykling är också bra, det stabiliserar bäckenet. Du kan även träna upp samarbetet mellan nerver och muskler i bäckenet genom knipövningar. Dra ihop musklerna i bäckenbotten, mjukt men kraftfullt och håll sedan kvar så länge du kan och släpp sedan efter. Upprepa några gånger. Genom att man lär sig behärska bäckenbotten så underlättas förlossningsarbetet och gör att du snabbt kommer i form efteråt.

Susanne kommenterar: Rund profil? Njae, vad säger ni? Lite rund kanske . Har ännu inte fått foglossning - peppar, peppar... Vill inte ha. Verkar inte kul. Alls. Träna bör man, men vad gör man? Jo, jobbar som en tok istället. Hmm, borde nog ta mig lite tid på julledigheten och träna lite..... Man kanske skulle ta och knipa lite också? Eller det kanske räcker som träning

Knyttet: Små ljusa hårstrån sk. lanugohår täcker kroppen och till och med undersidan av fötterna. Det fina fjunet kan finnas kvar på vissa delar av kroppen efter födseln, t.ex på ovansidan av öronen. Ögonbrynen och ögonfransarna börjar markeras och på barnets fingertoppar finns helt unika fingeravtryck. Benen har nu kommit ifatt och är i rätt proportion till kroppen. Barnet ser ut som en färdig människa, i miniatyr.

Knyttet kommenterar: Hår överallt - precis överallt!!! Vet ni hur mycket det kittlar med hår under fötterna? Det kan jag tala om - massor! Och så ser jag färdig ut. Hur man nu ser ut då... Men i miniatyr. Pytteliten. Men om jag nu är så liten, varför är mammas mage så himla stor?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

3 kommentarer:

  1. v19? Vad tiden går fort, det var ju v9 nyss! :)

    SvaraRadera
  2. Cinsaga: tackar!

    Becca: jorå, här springer tiden!!!

    SvaraRadera

Låt fantasin flöda och skriv vad som faller dig in. Dock censurerar jag - varken reklam eller "besöksraggning" är välkommet!