torsdag 4 december 2008

Hur väljer man rätt leksaker till sina barn?

Det är inte så lätt som det låter. Det finns många leksaker som inte är godkända och därmed inte uppfyller säkerhetskraven. En rekommendation från Wanda Gesiendorf, säkerhetsexpert på Konsumentverket, är att köpa leksaker från leksaksfackhandeln eller stora varuhus. Att förlita sig på märkning (CE-märkning) är tydligen inte heller så säkert längre. Eftersom importörerna och tillverkarna själva CE-märker sina produkter fuskas det tydligen en hel del med märkningen.

Här är några av Konsumentverkets råd om vad du ska tänka på:

  • Välkända märkesvaror i fackhandeln har oftast bra kvalitet. Om du köper leksaker på marknader eller andra tillfälliga säljställen kan det vara bra att kolla kvaliteten på dem.
  • Barn under tre år ska ha extra starka leksaker. De ska tåla att både kastas, bankas och bitas i utan att gå sönder. Små delar som finns i eller lossnar från till leksaker för barn under tre innebär kvävningsrisk. Av konsumentvägledaren i din kommun kan du få en liten provcylinder där du kan se hur stort ett föremål ska vara för att inte ditt barn ska kunna svälja det och riskera kvävning. Sugkoppar som lossnar från leksakspilar är kvävningsrisk för barn i alla åldrar.
  • Känn på leksaken. Farlig fyllning knastrar vanligen (till exempel plastpärlor) eller känns grynig. Fråga säljaren vad fyllningen består av. Det ska i så fall inte finnas dåliga sömmar som kan gå upp. Provdra lite själv. På mjuka djur är sömmen mellan benen ofta en svag punkt.
  • En del leksaker och andra produkter för barn innehåller starka magneter. Om barnet sväljer magneter kan de dras till varandra i magen och orsaka skador på tarmarna.
  • Kritor, färgpennor, filtpennor och liknande ska vara avsedda för småbarn. Pennor för vuxna kan vara farliga att suga och slicka på eller att rita med på huden.

Om du vill ha fler råd och läsa mer om detta kan ni kika i den här artikeln från Allt Om Barn.

Själv tycker jag att det är väldigt svårt att välja leksaker till barn. För det första vill jag ju att de ska vara säkra. Jag brukar tex provdra lite eller provskaka. Kollar gärna sömmar en extra gång. Vad gäller kritor etc så kontrollerar jag att de innehåller giftfri färg.

För det andra tycker jag att det är bra om leksakerna är pedagogiska också. Det finns massor "onödiga" leksaker där ute. Och vi föräldrar lockas till att köpa både det ena och det andra onödiga genom all reklam leksaksbutiker skickar hem - särskilt nu i jultider!

Nåja, inget ska väl vara för lätt här i världen

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 kommentarer:

  1. ja, det är mycket med det hela när man ska köpa leksaker!
    Våran Loke leker i princip bara med en variant...traktorer.... vi brukar köpa "riktiga" modellar av traktorer, de har inga lösa smådelar och håller för vad som helst!

    SvaraRadera
  2. Mumari: Traktorer är väldigt populära här hemma också!

    SvaraRadera

Låt fantasin flöda och skriv vad som faller dig in. Dock censurerar jag - varken reklam eller "besöksraggning" är välkommet!