onsdag 20 augusti 2008

Jämställdhet - eller kan pojkar bära rosa klänning?

Den här tjejen har verkligen slagit huvudet på spiken! Jag kan inte annat än att hålla med varje ord hon skriver. Framför allt delen om att vi själva formar våra barn, och att det är vi, som kan påverka vilka värderingar våra barn får! Om jag lär mina barn att det är helt okej att en kille har en rosa tröja, så kommer de också kunna föra vidare just det istället för trångsynta åsikter om att killar/tjejer inte kan ha ditt eller datt på sig.

Själv har jag väldigt bestämda åsikter i detta ämne, och jag håller fullständigt med Ellen. Själv har jag alltid låtit min dotter bära neutrala färger, och många gånger har hon haft på sig vad några skulle kalla "killkläder". Vid en del av dessa tillfällen har jag fått frågan om barnet är en kille. Detta var när hon var spädbarn, och då är det inte så lätt att se skillnad om det är en tjej eller kille. Därför kan jag förstå om frågan hade ställts på följande sätt istället: "Är det en kille eller tjej?". Men att direkt ta för givet att det är en kille bara för att hon hade lite blå kläder, tycker jag inte är OK! För att förvirra för folk och driva ytterligare lite med trångsynta personer, såg jag till att hon ofta hade rosa napp, när hon hade blå kläder ;)

Jag tycker att det är väldigt viktigt att vi själva inser vårt eget ansvar som föräldrar, och att vi verkligen vårdar det ansvaret. Det är faktiskt vi som ger våra barn sina värderingar, och därför är det viktigt att vi ger dem vettiga värderingar! Personligen kommer jag att lära mina barn att det är OK att en kille har kjol/klänning/rosa kläder, likväl som det är OK att en tjej leker med bilar istället för dockor.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

6 kommentarer:

 1. Amen:-)

  Visst är det så, mina barn har altid fått ha alla färger dom velat, jag har inte hindrat dottern från rosa och lila och inte hindrat sonen att använda blått och svart och jag har erbjudit dom i stort sett alla färger. Det har gjort att sonen gärna använder rosa t-shirt och dottern svart. Dottern har dock blivit helt insnöad på svart och vill helst bara ha svart. Jag kan tycka att det är kul med nåt rött eller turkost till eller så.

  SvaraRadera
 2. Självklart är det vi som för vidare våra egna värderingar till våra barn. Men jag känner själv inte att det är så himla viktigt just med kläderna. Jag klär min son ganska blandat, han har även haft rosa. Jag tycker det är jättesött med riktigt grabbiga kläder. Så länge han inte protesterar så blir det ju att jag klär honom i det som jag tycker är snyggt. Men han skulle SJÄLVKLART få ha klänning på sig på dagis om han ville. Ibland har han haft mina hårspännen på sig en hel dag, och varit helnöjd med att han är så fiiin =D

  Däremot tycker jag det är jätteviktigt att uppmuntra till jämställdhet i andra avseenden. T ex så ska Max få lära sig att hjälpa till hemma med matlagning, städning, tvätt osv. Och vid val av yrke kommer jag uppmuntra honom till att göra precis det som intresserar honom, oavsett om han vill bli sjuksköterska eller lastbilschaufför.

  SvaraRadera
 3. Magda: Mycket väl talat! Jag håller helt med om att det är jätteviktigt att man arbetar med jämställdhet ur andra aspekter också!

  tinna: låter som en bra inställnig!

  SvaraRadera
 4. Tack så mycket. :-)

  SvaraRadera
 5. Jag håller med Magdalena. Min dotter har en del riktigt docksöta kläder men även mycket i neutrala färger. Jag ser ingen fara med att klä mina barn så. Det kan inte sitta i kläderna med jämställdhet.

  SvaraRadera
 6. ja håll med ja också. ja blir tjurig med mina, ja ska göra tvärtom baar för att. ja tycker helt klart att tjejen är "snyggast" i killkläder och killen i tjej färger. sen är ja lite feg änså, han har inte på sig klänning....än, men åtminstonde samma färger som min tjej ha. sen att ja avskyr allt va blått heter hör väll också hit kanske...:) men ja håller i alla fall med!

  SvaraRadera

Låt fantasin flöda och skriv vad som faller dig in. Dock censurerar jag - varken reklam eller "besöksraggning" är välkommet!