torsdag 24 januari 2008

För enkelt?

Saker och ting är inte alltid så enkla som man tror...
Sakta men säkert blev Skruttan sämre igår vartefter dagen gick. I början var det ju bara feber, vilket gjorde att vi trodde att det bara var 18-månaderssprutan som var boven i dramat. Men vartefter dagen gick började Skruttan också bli hesare, och efter ett tag kunde hon knappt prata. När hon hostade lät det jätteläskigt, som om det kom långt innifrån bröstet. Framåt kvällen började det väsa när hon andades, och det lät liksom jobbigt att andas för henne. Då började jag bli riktigt orolig! Vid 20-tiden ringde jag vårdguiden, som tyckte att vi skulle åka in till akuten. Därför åkte jag och Pappersgubben raka vägen till Huddingesjukhuset (tack och lov att vi bor så nära!) med Lilla Skruttan. När vi kom in till akuten undersökte en sköterska Skruttan direkt (kollade tempen, som var 39,3°C trots Alvedon som hon fått vid 16), och gav henne en ny Alvedon-supp. Därefter fick vi ett eget rum att vänta i. Skruttan var förstås jättehängig både pga febern och att klockan var ganska så mycket (vi kom till akuten vid 21). Vid 23 fick vi slutligen träffa en jättegullig läkare. Hon undersökte Skruttan noga och konstaterade att Skruttan drabbats av ett kraftigt virus, och att till följd av det hade hon fått falsk krupp (därav hesheten och den läskiga hostan). För att underlätta för Skruttan med andningen, fick hon andas in adrenalin två gånger. Det hjälper kortsiktigt. Hon fick också oral kortison, som hjälper mer långsiktigt (2-3 dygn). Som plåster på såren fick hon också en piggelin, och den tackade hon inte direkt nej till tösen! Dessuotm fick hon också en Ipren-supp. Ordinationen blev slutligen att fortsätta ge Skruttan både Alvedon och Ipren-suppar var sjätte timme närmaste dygnet, se till att hon sover med huvudet högt och svalt i rummet. Om hostan blev mycket jobbig, kunde man öppna fönstret en stund. Med den ordinationen i bakhuvudet åkte vi sedan hem (då var klockan 00:30!). Vi flyttade in Skruttans spjälsäng i vårt sovrum, pallrade upp med massa kuddar under hennes madrass, och bäddade ned henne. Sedan sov hon ganska så bra inatt, vaknade ett par gånger och ville ligga hos mig (jag har inte sovit så mycket - suprise!). Idag har jag fortsatt ge henne febernedsättande, och det verkar gå åt rätt håll. Hon har ätit och druckit ganska bra och är relativt OK (men det beror nog också delvis på att hon har just febernedsättande i sig...) och hesheten och hostan har minskat. Vi håller nu tummarna för att det här ska ge sig så fort som möjligt!!! Enligt läkaren kan kruppen sitta i 2-3 dagar, och hon verkar redan vara på bättringsvägen.

5 kommentarer:

 1. Usch vad läskigt! Dessa tripper till akuten vill man ju helst slippa... Konstigt virus som börjar med ett par dagars feber?? Hoppas verkligen kuren hjälper nu och att Vendela kryar på sig fort!

  SvaraRadera
 2. Usch va läskigt men skönt att ni fick veta vad det var iaf.
  Krya på Vendela. Många kramar från mig.

  SvaraRadera
 3. Nej vad läskigt. Stackars lilla gumman :(

  SvaraRadera
 4. Men lilltussan då!!! Hoppas att hon blir bra fort nu!!! Massa kramar!

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Snubblade in hit via Rebeccas blogg. Min lilla dotter ligger också dålig med falsk krupp nu, har fått dras med det i 5 dygn. Ikväll var första kvällen som det verkade lite bättre när vi nattade henne. Jag sitter här och vakar och lyssnar, det är ju så obehagligt när de inte får luft, de små liven! Så jag vet vad du går igenom, det är tufft! Lycka till o hoppas hon kryar på sig snart!

  SvaraRadera

Låt fantasin flöda och skriv vad som faller dig in. Dock censurerar jag - varken reklam eller "besöksraggning" är välkommet!